Recenze - Dracula (Bram Stoker)

by - května 03, 2017

"Nevyhledávám ani veselí, ani radost, ani zářivé rozkošnictví přemíry slunečního svitu a jiskřících vod, jaké mají v oblibě lidé mladí a veselí. Už nejsem mlád. A mé srdce, znavené dlouhými roky truchlení po mrtvých není naladěno na radostnou strunu. Navíc jsou hradby mého zámku rozbořeny, stíny jsou přečetné a vítr mrazivě vane pobořeným cimbuřím a okny. Miluji šero a stín a jsem rád, mohu-li zůstávat se svými myšlenkami."




Informace o knize

Název knihy: Dracula
Originální název knihy: Dracula
Nakladatelství: Omega (2015)
Autor: Bram Stoker
Žánr: Světová literatura, horory
Typ: kniha - pevná vazba

Stručný děj

Děj začíná odjezdem Johnatana do Bystřice, odkud má být odvezen do hradu hraběte Dráculy. I přes to, že ho místní od cesty odrazují, odjíždí kočárem cestou vedoucí k hradu.
Dracula ho srdečně přivítá a pozve ho na již připravenou večeři. Johnatana zaráží podivuhodný vzhled jeho hostitele (chlupaté dlaně, srostlé obočí, výrazně dlouhé a špičaté zuby, rudé rty...)
Po celý den se Johnatan ocitá v hradu úplně sám, hrabě se k němu připojuje až k večeru, kdy mu Johnatan u večeře (kterou hrabě opět nejí) vypráví o Londýně apod.
Podivuhodné chování hraběte Johnatanovi nedá spát. Jednou ho načapá, jak vylézá z okna nad propastí a opouští zámek. Sebere odvahu a začne prozkoumávat hrad. Ze samé únavy však usne v jedné z místností. Probudí jej až hluk, který způsobí tři ženy - upírky. Chystají se ho zabít, naštěstí pro Johnatana se objeví hrabě Dracula, který ženám dá dítě, které zabijí.
Protože Johnatan ví až příliš hodně, nutí ho hrabě napsat 3 dopisy s budoucími daty, který hrabě záhy odešle.
Johnatan se snaží všelijakými způsoby dostat ze spárů hraběte.

Johnatanova snoubenka Mína tráví své odloučení od Johnatana u své přítelkyně Lucy. Postupem času začíná být Lucy čím dál tím více náměsíčná a také stále více unavená. Kromě toho se jí na krku dvě podivné ranky.
Mína svou přítelkyni opouští a vyráží za Johnatanem, který se vrátil ze svých cest. O Lucy se stará Dr. Seward, přítel snoubence Lucy Artura. (Dr. řídí ústav pro duševně choré)
Lucyin stav je čím dál tím horší, proto je povolán na pomoc Van Helsing z Amsterdamu. Ten po důkladném posouzení situace usuzuje, že její nemoc není jen tak obyčejná. Lucy dostává řadu transfuzí, které jí ovšem nepomáhají. I když si to Van Helsing jen těžko připouští, přichází na to, že milovanou Lucy vysává upír.
Lucy umírá a přeměňuje se na upíra. Van Helsing spolu s ostatními zjišťují dle svědectví ubohého Johnatana děsivou skutečnost.
DRÁKULA JE V LONDÝNĚ!!


"Odsuzuji tě k živoucí smrti a věčné touze po krvi."

Obálky




Moje recenze

Upřímně, kdo by neznal příběh o krvelačném tvorovy bloudícího nocí. Deníková forma psaní dodává knize zvláštní a celkem i tajemný ráz.
Dracula mi naháněl už od začátku husí kůži, stejně jako jeho tři "společnice". Text je napsaný srozumitelně a velmi barvitě.
Ovšem některé pasáže se mi až neskutečně vlekly, že jsem si v duchu přála "Draculo, kdy už se konečně objevíš?!" Také bych knize vytkla pro mě až moc uspěchaný konec, čekala jsem to tak trochu víc "epičtější" :)





http://www.cbdb.cz/kniha-1431-dracula-dracula

You May Also Like

2 komentářů