Vaření - Věnečky z odpalovaného těsta

by - května 20, 2017



Máte rádi věnečky? Tak si je můžeme společně upéct. :) Tento recept mám od své maminky, která je, alespoň podle mě, ta nejlepší kuchařka a cukrářka. Já společně se svým bratrem se jich můžeme vždycky ujíst a nikdy nevydrží do druhého dne. Tak jdeme na to. ;)




Na těsto budeme potřebovat:
(dvojitá dávka)

40 dkg hladké mouky
1/2 l vody
20 dkg másla (já používám Heru)
špetku soli
10 vajec

Do vody na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme špetku soli a chvíli mícháme, potom odstavíme. Až nám směs trochu zchladne, přidáme postupně všechna vajíčka. (Můžete použít na vmíchání vařečku, anebo jako já ruční metličkový mixér :) ). Takto hotové těsto nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi kroužky držte rozestupy, ať se Vám neslepí dohromady.
Troubu rozehřejte na 200°C. Plech vložte do trouby a teplotu stáhněte na přibližně 170°C. Pečeme asi 18 minut dorůžova.

TIP! Do těsta s mamkou přidáváme i trochu kypřícího prášku. 

POZOR! Během pečení neotevírejte troubu. Odpalované těsto je v tomhle velmi zrádné. Pokud troubu otevřete předčasně, věnečky vám klesnou a budou z nich placky. Rada z vlastní zkušenosti. :D

Po dopečení rozřízněte věnečky napůl.


A nyní se vrhneme na krém.
Budeme potřebovat.

2 balíčky vanilkového pudinku
0,5 l mléka
5-7 polévkových lžic cukru krupice
1 máslo

Jako první uvaříme pudink podle návody, akorát s tím rozdílem, že na oba sáčky použijeme půl litru mléka. Uvařený pudink necháme vychladnout.

TIP! Abychom po vychladnutí nemuseli oddělávat škraloup, napustíme do hrnce podél okraje trochu vody a to tak, aby hladina pokrývala celou plochu hrnce. Do směsi potom už nijak nezasahujte. Až pudink vychladne vodu vylejte. A máte pudink bez škraloupu. :)

Rozměklé máslo rozšleháme, přimícháme vychladlý pudink. Pokud se Vám směs připadá málo sladká, přidejte cukr.
Naplněné věnečky dejte do ledničky, aby krém trošku stuhnul.

Věnečky můžete podávat buď pocukrované anebo je můžete polít citrónovou polevou.

Citrónová poleva:
Do hrnku nalijte trošičku mléka a dejte ji do mikrovlnné trouby, dokud nezačne vařit. Poté přidejte tolik moučkového cukru, aby vznikla kašovitá směs. Zároveň přidejte kávovou lžíci kyseliny citrónové, nejlépe v prášku. Já mám ráda docela kyselkavější polevu, takže dávám trošku víc. Pokud se Vám bude zdát poleva moc hustá, kápněte tam trošku vody.


Přeji dobrou chuť.









You May Also Like

0 komentářů