Recenze - Hrabě Monte Christo (Alexandre Dumas)

by - června 07, 2017

"Všechna lidská moudrost je shrnuta ve svou slovech - ČEKAT A DOUFAT."  
  Informace o knize


Název knihy: Hrabě Monte Christo
Originální název knihy: Le Comte de Monte-Cristo
Nakladatelství: Omega (2017)
Autor: Alexandre Dumas
Žánr: Světová literatura, Beletrie, Dobrodružné, Román
Typ: kniha - pevná vazba


Stručný děj

Děj se odehrává na začátku 19. století ve Francii. Do Marseille připlula loď jménem Faraon. Loď během cesty přišla o svého kapitána, který zemřel na zápal mozkových blan. Vedení na lodi se tedy ujal vrchní kormidelník Edmond Dantes. V přístavišti jej uvítal pan Morel, majitel lodi a Edmondův přítel. Ten Edmondovi slíbí místo kapitána na Faraonu.
Edmond nemůže být šťastnější. Má se oženit s krásnou dívkou Mercedes, kterou nadevše miluje.
A proto záhy po příjezdu chystá zásnubní hostinu, na kterou jsou pozváni všichni jeho přátelé.
Během oslav se však na hostině objeví četníci a Edmonda odvedou. Nikdo nechápal, oč tu běží a všichni doufají, že se jedná o hrozné nedopatření. Všichni až na Ferdinanda, který též miluje Mercedes, Danglara, učetního z lodi a Caderousse, hostinského. Tito pánové o totiž udali, že po smrti kapitána navštívil Elbu a kontaktoval Napoleona, od kterého obdržel dopis určený do Paříže.
Edmond je vyslýchán návladním Villfortem, aby objasnil původ dopisu. Edmond mu nic nezamlčoval. Vysvětlil, že návštěva Elby byla posledním přáním zesnulého kapitána a dopis pouze převzal, aby jej mohl, dle přání, doručit jistému panu Nortierovi.
Jakmile návladní zaslechl jméno Nortier, zbledl a ihned si vyžádal onen dopis, který před očima Dantese spálil. Edmonda pak bez jakéhokoliv vysvětlení či soudu, uvěznil v pevnosti If.
Edmond netuší a nechápe, proč jej odvážejí na loďce s pytlem přes hlavu daleko od Marseille a jeho lásky Mercedes.
V pevnosti stráví v jedné cele několik let. Jednou však zaslechne klepání za vedlejší zdí cely. Odbourá kameny a setká se se starám abbé Fariou, který je v pevnosti If uvězněn už celá léta. Stanou se z nich velmi dobří přátelé.
Pobyt v cele se nyní nezdá až tak strašlivý. Edmond se mu svěřuje, co se v onen osudný den událo, stále neví, za co je uvězněn. Spolu s abbém přijdou na to, že pan Nortier, kterému byl určený dopis z Elby, je otec pana Villforta. Ten ze strachu, že přijde o své dobré postavení a také dobrou pověst, nechal raději Edmonda uvěznit a tím se zbavil jediného svědka, který o dopise věděl. Přišli také na to, že udání nemohli podat nikdo jiný než Ferdinand, Danglar a Caderousse.
Od této chvíle nemyslí Edmond jen na jedinou věc. Na pomstu.
Abbé vážně onemocní a cítí, že umírá. Předává Edmondovi plánek ostrova Monte Christo, kde je údajně schovaný poklad.
Když abbé zemře, Edmond se zašije místo něj do pytle nechá se hodit do moře. Celý vyčerpaný je z moře vytažen na palubu jedné lodi. Po několika letech cestování se vydává na ostrov Monte Christo a skutečně nachází onen poklad. Stává se z něj boháč a začíná se nazývat hrabě Monte Christo.
Jako hrabě se opět vrací domů, aby našel své někdejší "přátele", a to jen proto, aby se jim pomstil.
Nachází je ve velmi vysokých pozicích.
Hrabě postupně ničí své nepřátele, nechává na povrch vyplout pravdu.

Obálky




Moje recenze

Nevím proč, ale knihy popisující zradu a následnou pomstu mě nepřestávají fascinovat. Kniha mi dala přesně to, co jsem od ní čekala. 
Kniha je krásně čtivá se smyslem pro detaily.Objevuje se zde hodně postav se svými příběhy, které příběh krásně doplňují. Kniha se dá přečíst jedním dechem a zatáhne do děje snad každého čtenáře. Dokáži si živě představit utrpení mladého Edmonda, který se těšil ze života a najednou se objevil mezi čtyřmi stěnami s minimem světla, daleko od domova a od svých milovaných. Proto chápu Dantesovu touhu po pomstě, kterou sestrojil opravdu brilantně. Ovšem v některých (možná ve všech) případech se mi zdála jeho pomsta příliš krutá. Jak si on sám v průběhu knihy uvědomuje.
Opět a zas, další kniha na mém seznamu oblíbených knih. Rozhodně si ji přečtu znovu. :)

Máte rádi tento typ knih? Jaká je Vaše oblíbená kniha o pomstě?

Obrázky pocházejí a více informací se dovíte: https://www.cbdb.cz/kniha-157947-hrabe-monte-christo-the-count-of-monte-cristo
http://www.databazeknih.cz/knihy/hrabe-monte-christo-521?c=all

You May Also Like

0 komentářů