Recenze - Mistr a Markétka (Michail Bulgakov)

by - června 20, 2017

 "Nikdy o nic neproste! Nikdy, slyšíte, a zvlášť ne ty, kdo jsou mocnější než vy. Sami se nabídnou a vyhoví vám..."


  Informace o knize

Název knihy: Mistr a Markétka
Originální název knihy: Мастер и Маргарита
Nakladatelství: Odeon (1980)
Autor: Michail Afanasjevič Bulgakov
Žánr: Světová literatura, Román, Fantasy
Typ: kniha - pevná vazba


Stručný děj

Vše začíná v Moskvě procházkou básníka Ivana Bezprizorného a Michaila Berlioze, redaktora magazínu o literatuře s neznámým profesorem u Patriarchových rybníků. Ten se snaží oba literáty, při debatě o Bohu a Ďáblu, přesvědčit o existenci nadpřirozena. Pánové mu však nevěří. Aby je přesvědčil o své pravdě, předpoví jim budoucnost. Berliozovi předpoví smrt, kdy mi tramvaj usekne hlavu. Pánové se tomu pouze smějí. Ovšem vše co záhadný profesor předpověděl se záhy skutečně naplní a Ivan je toho svědkem.

V této době přijíždí do Moskvy se svou družinou sám ďábel- Woland, aby uspořádal každoroční ples, kterého se zúčasní ti nejhorší zločinci a lotři. Jeho družina mezitím ve městě řádí, zabíjejí lidi, proměňují je v upíry a další zlé věci.

Dále se zde začíná rozvíjet příběh Mistra a Markétky. Mistr (jehož pravé jméno nikdo nezná, je spisovatel, který napsal dílo o Pilátu Pontském. Kritikům se však dílo nelíbilo a zcela jej zhanili. Mistra do raní tak moc, že se dostává až do psychiatrické léčebny. Tam se setkává s básníkem Ivanem, kterého sem zavřeli v domnění, že se zbláznil. Ten Mistru vypráví o jeho setkání s Ďáblem. O tom, že je Mistr zavřený v psychiatrické léčebně neví ani Markétka, kterou bezmezně miluje. Oba se scházeli se sklepě, i když je ona vdaná. Když Mistr zmizí, má o něj Markétka velký strach a hledá ho.

Milenci se setkávají až na ďáblově plese, kde je Markétka jako královna a hostitelka. Za odměnu dostává bohaté dary a slib, že bude moct a nadosmrti žít s Mistrem. Dvojice se proto ale musí upsat Azazelovi, členu Wolandovi družiny. Druhého dne si pro milence přichází a zabije je. S jejich dušemi pak létá nad městem, než je odvede tam, kde spolu mohou žít navěky. V onu noc se zastavují u Ivana, který jako jediný o celé události ví. Markétka ho políbí. Poté, co se probudí se sna, opouští kliniku.

Dalším dějem, kterým je kniha protkaná je příběh o Pilátu Pontském. Odehrává je v Jeruzalémě. Pilát je judský prokurátor, který právě řeší případ Jošuy Ha-Nocry. Je obžalovaná z nabádání ke zboření chrámu. Jošua se hájí a získává si Pilátovi sympatie. Pilát by ho rád osvobodil od jistého trestu smrti, svůj návrh však neprosadí. Po vyhlášení rozsudku před lidem zůstává Pilát skleslý a ponořený do svých myšlenek.


 "Rukopisy nehoří!!" 
Obálky



Moje recenze

Knihu jsem poprvé zaregistrovala ve škole při hodině českého jazyka. V čítance byla ukázka hned z první části knihy. Nehoda s tramvají, Anuškou, rozlitým olejem a odříznutou hlavou mě zaujala natolik, že jsem hned utíkala do nejbližšího antikvariátu, abych si knihu koupila.
Strašně se mi líbí Bulgakovo pojetí Ďábla a jeho kumpánů. Ze začátku působí jako velmi démonické postavy (co jiného taky čekat že jo 😃), ovšem v průběhu děje mi nepřišel jako zlá postava, spíše ten, co odkrývá a záhy trestá špatné skutky. Wolandovi kumpáni a jejich skopičiny mě naprosto dostali.

Autor nechává čtenářům prostor pro svou vlastní fantazii, každý si proto může vyložit děj díla po svém, dle vlastní obrazotvornosti. Zda se jedná o sen, či o skutečnost.
Zasazením příběhu do reálného prostředí, přidáním nadpřirozených bytostí se zvláštními schopnostmi, navodil autor úžasnou atmosféru. A fakt, že je dílo z části i filozofické, přidává příběhu na hodnotě.

Na příběh Mistra a Markétky se na ruské scéně hraje stejnojmenný muzikál v hlavní roli s Ivanem Ozhoginem a Verou Sveshnikovou. Rozhodně stojí za zhlédnutí. 😉


Obrázky pocházejí a více informací se dovíte: https://www.cbdb.cz/kniha-2122-mistr-a-marketka
https://www.google.cz/search?q=master+i+margarita&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjKnb73gszUAhWEvhQKHT2XDQgQ_AUICigB&biw=1280&bih=855#imgrc=WZ1pU4BkdXHE2M:
http://www.dantikvariat.cz/bulgakov-michail/mistr-a-marketka-258202

You May Also Like

0 komentářů