Shrnutí měsíce - červen 2017

by - července 01, 2017


Červen utekl jako voda, a proto je čas na měsíční shrnutí.
"V knihách je více pokladů než mohou najít piráti na ostrově pokladů." - Walt Disney

Novinky na pultech (výběr)

Černá vdova (Silva Daniel)

Gabriel Allon se má konečně stát šéfem izraelské tajné zpravodajské služby. V předvečer jeho povýšení ale teroristé z ISIS odpálí v pařížské čtvrti Marais silnou bombu a francouzská vláda věří, že jenom od dokáže odstranit muže, který je za tuto hrůzu zodpovědný. Teroristu, který kdykoliv může udeřit znovu... Gabrielovi zbývá jediná možnost - najít agenta schopného proniknout do samého středu nejnebezpečnější teroristické organizace, jakou kdy kdo poznal. Tím agentem se stane žena - mladá lékařka, stejně tak statečná jako krásná. Na základě Gabrielova plánu se promění na rekrutku ISIS, černou vdovu, čekající v temnotě na svůj okamžik. 




Kosmonaut z Čech (Kalfař Jaroslav)

Kam nemůžeš poslat sondu, tam pošli člověka. Tím se řídila malá země z Evropy, když se ve sluneční soustavě objevil podivný oblak, slibující odhalení mnohých tajemství vesmíru. Stane se kosmonaut Jakub Procházka nejslavnějším mužem na Zemi? Nebo je cely projekt předem určený k nezdaru - ať už pro neznámou podstatu oblaku, nebo proto, že si s sebou Jakub vedle vědeckých zkušeností veze i břímě minulosti? A dozvíme se, zda jsme ve vesmíru sami?





Špion za miliardu dolarů (Hoffman David E.)

Šéf moskevského CIA tankuje benzín, když mu neznámý muž vhodí na sedadlu obálku. To byl první kontakt, která navázal Adolf Tolkačev, špičkový konstruktér leteckých radarů, s nepřátelskou stranou. I přes velká rizika se rozbíhá nebezpečná spolupráce. Tajná setkání ne nejneuvěřitelnějších místech, složité šifry, mrtvé schránky, špionážní kamery a další rekvizity. Bude to stačit, aby Američané ochránili svůj zdroj i vlastní lidi?



Hadí doupě (Christie Agatha)

Osmdesátník Aristide Leonides, který se vypracoval z chudého řeckého přistěhovalce na velmi bohatého majitele restaurací, je nalezen mrtev ve svém domě v londýnské čtvrti boháčů. Příčinou smrti je podání eserinu, barbiturátu, kterým byl nahrazen inzulin, jejž zemřelý pravidelně užíval. Rodina Leonidů žije pohromadě v rozlehlém domě, posměšně nazývaném "pokřivený domek", všichni pod patriarchální rukou starého Leonida. Brenda, jeho druhá manželka, je o 50 let mladší, navíc se proslýchá, že má poměř s mladým učitelem, který v domě také bydlí, a po smrti jejího chotě jí připadne obrovský majetek. Není tedy divu, že právě na ni padá podezření z vraždy. Snoubencem jediné z milionářových vnuček, Sophie, je čirou náhodou Charles Hayword, syn detektiva ze Scotland Yardu, a ten se se svými kriminalistickými zkušenostmi pouští do pátrání.

Nebudete se bát ničeho zlého (Searles John)

Dvě sestry. Jedno velké tajemství. Jedné zasněžené zimní noci vezmou rodiče dceru Sylvii s sebou na tajemnou schůzku do nedalekého kostela. Zatímco dívka čeká v zaparkovaném autě, jsou její otec i matka za nejasných okolností brutálně zavražděni. Dospívající dívka, žijící po tragické události v péči starší sestry, se rozhodně na vlastní pěst zjistit, co se té osudné noci v kostele doopravdy stalo a kdo nese zodpovědnost za smrt rodičů.





Neřest v L.A. (Goldwynová Liz)

Jak vypadalo Los Angeles v roce 1897? Dědička slavného filmového impéria Metro-Goldwyn Mayer pátrala po tom, co bylo v L.A. a okolí před tím, než se tam začala stavět filmová studia. Přijížděli tam snílci z celého světa s touhou po bohatství, kde madam jménem Pearl Mortonová ve svém vykřičeném domě uměla připravit rozptýlení pro nejvlivnější politiky a podnikatele. Autorka stvořila několik propojených příběhů, kde vystupují reálné postavy známých hvězd místního podsvětí, a nabízí nám tajný deník prostitutky i průvodce po nejlepších veřejných domech či opiových doupatech té doby. Zachytila dávno zapomenutý svět, zcela rozdílný od dnešní "moderní civilizace".


Dívka z trajektu (Theilsová Lone)

Novinářka Nora Sandová má zálibu ve sbírání starých kufrů, a když jeden obzvláště podařená exemplář objeví v malé vesničce, ani ve snu by ji nenapadlo, že krom nového úlovku dost možní natrefila i na pořádného sólokapra. Na těch starých polaroidových fotogradií, které z něj vypadnou, se jí totiž od první chvíle něco nezdá... A pak si konečně vzpomene: ta dvě děvčata na fotkách jsou přece ty holky  z dětského domova, co se před několika lety beze stopy ztratily na trajektu z Kodaně do Anglie! Když navíc na kufru objeví jmenovku, jež avizuje, že toto zavazadlo dříve patřilo známému sériovému vrahovi Billu Hixovi, pustí se do pátrání v daném případu, který nebyl nikdy vyřešen.



Hovor se smrtí (Carter Chris)

Losangeleští detektivové Hunter a Garcia se při vyšetřování nového případu ocitnou na horké dráze zla. Pronásledují predátora, který hledá v ulicích a na sociálních sítích oběti, dráždí je anonymními zprávami a živí se jejich strachem... Po náročném týdnu se Tanya Kaitilinová těší na odpočinkový večer doma. Když vyjde ze sprchy, uslyší zvonit mobil. Požadavek na videohovor přichází od její nejlepší přítelkyně Karen Wardové. Tanya hovor přijme a noční můra začíná.


Štvanice (Goffa Martin)

Myslel si, že ty nejhorší věci už zažil. Mýlil se. Večerní setkání s náhodným kolemjdoucím se pro Mika Syrového změní v tragédii, která do základů rozmetá jeho dosavadní život. Pachatele této nešťastné události se Miko rozhodne dopadnout za jakoukoli cenu a po jeho stopě se vydává s dalšími dvěma muži v zádech. Všichni tři jsou přitom již od začátku srozuměni s tím, že je při štvanici na uprchlíka nezastaví nejen hranice mezi státy či kontinenty, ale dokonce ani zákony, které až do té doby jako policisté chránili.



Osm (Třeštíková Radka)

Jednu březnovou sobotu je v Ďáblickém háji nalezena postřelená mladá dívka Michaela. Zůstává v bezvědomí a policii se nedaří vyšetřit, do čin spáchal a proč. Byl to její snoubenec, nejlepší kamarádka nebo snad někdo z rodiny, ve které Michaela hlídala dětí? Ona sama si po probuzení z kómatu osudný den nepamatuje, co víc, nepamatuje se celý poslední rok svého života. Rok, který začal tak nevinně jako pohlazení a skončil pokusem o vraždu...



Možná jednou (Hooverová Colleen)

Sydney žila v dokonalém světě - dobrá škola, práce, skvělá kámoška i úžasný přítel. Jenže pak zjistí, že její přítel ji podvádí a nádherná bublina perfektní idylky praskne. Naštěstí je tu záhadný soused a jeho hudba, který dá Sydney novou naději. Ale psát písně, stejně jako žít vlastní život, není nidky snadné...








Přečetla jsem:

Fantom (Susan Kay)



Dvůr trnů a růží (Sarah J. Maasová)


Vím, tenhle měsíc byl poněkud slabší, co se týče přečtených či koupených knih. Ale bohužel z důvodů stěhování a vybalování věcí, nezbývalo na čtení moc času. Do dalšího měsíce se ale polepším.
Užívejte sluníčka a zase u dalšího shrnutí. :)

You May Also Like

0 komentářů