Recenze - Obraz Doriana Graye (Oscar Wilde)

by - srpna 21, 2017



"Ledacos bychom odhodili, kdybychom se nebáli, že to někdo jiný zvedne."




Informace o knize
Název knihy: Obraz Doriana Graye
Originální název knihy: Picture of Dorian Gray
Nakladatelství: Omega (2015)
Autor: Oscar Wilde
Žánr: psychologický román, fantasy
Typ: kniha - pevná vazba

Stručný děj

Děj začíná v ateliéru talentovaného malíře jménem Basil Halward. Ten vypráví svému příteli o svém novém objevu - Dorianu Grayeovi. Malíř je mladým a pohledným šlechticem přímo okouzlen a velice rád s s ním opět setkává. Jeho velmi neobvyklá krása jak fyzická tak duševní se odráží v mistrově tvorbě. Není proto divu, že se chce malířův přítel Henry, i přes Basilův zákaz, s opěvovaným mladíkem setkat.
Muži se tedy setkávají a mladičký Dorian je přímo okouzlen Henryho odvážným pohledem na svět i revolučnímu názory, které se naprosto odlišují od názorů tehdejší doby. Henry ovlivňuje Doriana a nabádá ho k úplně jinému způsobu života, než určuje společnost.
Dorian si tedy nespoutaně začíná užívat života. Je středem pozornosti na všech veřejných událostech. Jednou složí Henry Dorianovi poklonu za jeho krásu a mládí, ovšem dodává, že na rozdíl od obrazu, nepotrvá věčně. Zaražený Dorian vyslovuje přání: "Kéž by obraz stárnul za něj."

Zanedlouho Dorian navštíví divadlo, ve kterém ho ohromuje dívka jménem Sibyla, které je teprve 17 let. Postupem času mezi nimi vzniká velká vášeň. Sibyla je do Doriana bezhlavě zamilovaná, Dorian je spíše fascinován jejím uměním. Rozhodne se však s mladou dívkou oženit. Žádá své přátele, aby se s ním šli podívat, jak jeho láska hraje. Sibyla však nebyla ve své kůži a toho dne hrála naprosto mizerně. Přátelé byli vystoupením velice zklamáni, ovšem uznávají, že je dívka velice půvabná. Ovšem Doriana to velice rozzuří. V zákulisí se s ní velmi bezcitně a zlostně rozejde. I přes Sibylino dojemné přesvědčování o tom, jak bezmezně ho miluje, Doriana neobměkčí. Zlomená Sibyla spáchá sebevraždu.
Dorian ovšem ztrátu své "lásky" nijak neprožívá, nebude si přece ničit život výčitkami. Toho dne si Dorian všímá podivné věci na svém obraze. V oblasti úst se objevuje krutá rýha. Uvědomuje si, že přání, které vyřknul, se stalo skutečností. Jeho hříchy nenese on, ale jeho obraz...

" ,Jak je to smutné,´ řekl Dorian Gray tiše a nespouštěl z obrazu oči. ,Jak smutné! Zestárnu a budu odporný a šeredný, ale tenhle obraz zůstane věčně mladý. Nezestárne, ale bude takový, jako tohoto červnového dne. Kdyby tomu bylo naopak! Kdybych zůstal stejně mladý já a obraz za mne stárnul! Dal bych za to všechno! Není na světě nic, co bych za to nedal! Dvou duši bych obětoval!´ " (strana 27 - Dorianovo zamyšlení nad obrazem)

Obálky




Moje recenze
Knihy od Oscara Wilda mám velice ráda. Do každé knihy totiž dal i kus sebe sama. Jeho styl psaní je pro mě velmi unikátní, stejně jako jeho podměty k zamyšlení se nad různými věcmi.
Příběh o portrétu, který odráží duši člověka, je prostě dokonalý. Jedná se o psychologický román, což není šálek kávy pro každého. Ovšem pro ty z nás, kteří máme tento styl psaní rádi, stojí tato kniha rozhodně za přečtení.
A ty z vás, kteří nemají odvahu si knihu přečíst, mohu odkázat na filmové zpracování knihy, které se (alespoň podle mě) velmi povedlo.


https://www.cbdb.cz/kniha-2569-obraz-doriana-graye-picture-of-dorian-grayhttps://www.google.cz/search?q=obraz+doriana+graye&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjgqKfZ6ejVAhUEuxQKHQ4VDr4Q_AUICigB&biw=1366&bih=613#imgdii=Y-zkmVogUYyN2M:&imgrc=d17l43WDaZWPqM:

You May Also Like

0 komentářů