Recenze - Veronika se rozhodla zemřít (Paulo Coelho)

by - srpna 06, 2017

"Všichni jsme tak či onak blázni"

Informace o knize
Název knihy: Veronika se rozhodla zemřít
Originální název knihy: Veronika decides to die
Nakladatelství: Argo (2016)
Autor: Paulo Coelho
Žánr: Beletrie, Filozofie a etika
Typ: kniha - paperback


Stručný děj

Příběh začíná v Lublani v hlavním městě Slovinska. Veronika, unavená nekonečným stereotypem a dokola se opakující rutinou, se rozhodla k dlouho plánovaného činu vzít si život. Spolykala několik balení prášků a než prášky začnou účinkovat, pozoruje Veronika kolemjdoucí z okna, stihla napsat dopis autorovi článku "Kde je Slovinsko?". 
Veroničin plán se však zhroutil, když se živá probrala v nové a moderní psychiatrické léčebně ve Villete. Rozzlobená Veronika se dozvídá, že léky, které užila, ji poškodily srdce natolik, že za několik dní stejně zemře. Při čekání na smrt se Veronika seznamuje s chodem léčebny. Pacienti se zde mohou volně pohybovat, některým je dovoleno dokonce vyjít do města. Proslýchá se také, že zde žijí naprosto zdraví lidé, kterým tento způsob života víc vyhovuje. 
Veronika se zde seznamuje se Zedkou, která Veronice blíže vysvětluje chod léčebny, také vysvětluje fenomén "bláznovství" a otevírá tak nový pohled na svět. 
Zedka dříve trpěla depresemi. Její léčba je úspěšná, lékaři používají zklidňující terapie, jimiž je Zedka zklidňována do stavu komatického bezvědomí a prožívá své očišťující "astrální výlety". 
Veronika se seznamuje s dalším pacientem léčebny, Mari, významnou členkou tzv. Bratrstva. Jedná se o skupinu pacientů, kteří nadále setrvávají v léčebně, ačkoliv měli být už dávno propuštěni. 
 Mari též Veronice poskytuje náměty k úvahám, například její verzí příběhu Adama a Evy. 

I Veronika má na Mari značný vliv. Přehodnocuje svůj život, Veroničin příběh ji inspiruje a motivuje opustit léčebnu a začít nový život. 
Dalším člověkem, kterého Veroničina přítomnost ovlivnila, byl Eduard. Odborníci u něj diagnostikovali vzácný případ schizofrenie. V léčebně s nikým nepromluvil jíž několik let, své pocity vyjadřoval pouze pohledem. Jediným člověkem, se kterým promluvil, je Mari ale o tom nikdo nevěděl. Oblíbil si Veroničino hraní na klavír, které každý večer poslouchal. 

Těchto pár lidí Veroniku ovlivnili natolik, že zatoužila znovu žít a zalitovala, že za pár dní zemře.

A nebo ne?.. 

"Povím Vám příběh," řekla Zedka."Jeden mocný čaroděj chtěl zničit jakési království, a tak do studny, z níž brali vodu všichni obyvatelé země, nalil kouzelný lektvar. Kdo se té vody napil, ten se zbláznil. Na druhý den ráno se jí napili všichni lidé v království, až na krále - který měl pro sebe a svou rodinu vlastní studnu, k níž se čaroděj nedostal. Znepokojený král se snažil své poddané nějak zvládnout a nařídil řadu bezpečnostních a zdravotních opatření; ovšem strážníci a úředníci se té otrávené vody napili taky, královy příkazy považovali za nesmysl a nehodlali je plnit. Když se pak obyvatelé království o těch dekretech dozvěděli, došli k názoru, že jejich panovník se zbláznil a že teď přikazuje samé hlouposti. S křikem se shromáždili před hradem a žádali, aby král odstoupil. Zoufalý král se tedy chystal vzdát trůnu, ale královna mu v tom zabránila a řekla: ,Teď půjdeme k té studni a taky se napijeme. Budeme pak stejní jako oni.´ Tak se také stalo: král s královnou se napili šílenství a okamžitě začali říkat nesmysly. Jejich poddaní pak od svého požadavku ustoupili: když král prokazuje takovou moudrost, proč by nemohl vládnout v zemi dál? V království potom nastal klid, přestože se jeho obyvatelé chovali jinak než jejich sousedé. A král mohl vládnout až do konce svých dní."  (str. 33 - Vyprávění Zedky co je to bláznoství)
Obálky




Moje recenze

Knížky od Paula Coelho mi kamarádky mnohokrát doporučovali. A tak jsem se na jejich nátlak a všemožná doporučení na internetu pustila do čtení. Ze začátku knihy jsem měla trošku problém se pořádně začít. Ačkoliv úvahy Veroniky na začátku, když se rozhoduje zemřít, byly zajímavé, nedokázala jsem jim přijít na chuť.
Začetla jsem se pořádně až když ji odvezli do psychiatrické léčebny. Úvahy Zedky nebo Mari mi přišli velmi zajímavé, je to jiný pohled, než jakým se na tyto témata díváme normálně. Trošku mě mrzelo, že vím tak to všechno skončí. (Že nakonec zemře na slabost srdce.) Ale konec mě hodně hodně překvapil a taky potěšil.
Autor zvolil velmi zajímavý námět. Kniha je plná zajímavých úvah, příběhů lidí a popsání lidské psychiky.



https://www.google.cz/search?q=veronika+decide+to+die&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwij7J_eqMLVAhXBQBQKHb5GApMQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#imgrc=nBR_yXq_nnMGEM:
https://www.cbdb.cz/kniha-120-veronika-se-rozhodla-zemrit-veronika-decide-morrer

You May Also Like

1 komentářů