Recenze - Fantom opery (Gaston Leroux)

by - dubna 07, 2017

"... v hudbě je jakási síla, působící, že přestane existovat všechen vnější svět a zůstanou jen tóny, které vám zasáhnou srdce."

Informace o knize

Název knihy: Fantom opery
Originální název knihy: Le Fantome de l´Opéra 
Nakladatelství: Omega (2015)
Autor: Gaston Leroux
Žánr: Francouzský román, fantazy, detektivní
Typ: kniha - pevná vazba

Stručný děj

Děj se odehrává v Paříži ve velmi úspěšné opeře, kde zpívá mladá a krásná zpěvačka Christine Daaé.
V podzemí opery ale žije ještě záhadný a tajuplný muž, fantom opery, Erik. Ten navštěvuje mladou zpěvačku jako Anděl hudby.

Jednou koupí Operu dva noví majitelé. Když jim přijde dopis od Fantoma, ohledně jeho výplaty a také lože číslo 5, které mu má být vždy k dispozici, považují ho za žert a neberou ho vážně. Nato se však stane strašlivá "nehoda", když najdou jednoho z kulisáků oběšeného. Fantom navíc posílá druhý dopis, ve kterém si dále přeje, aby místo primadony Charlotty vystupovala právě Christine.

Majitelé to opět považují za nejapný žert. Když ale Charlotta na pódiu doslova ztratí hlas, konečně nastupuje Christine a ohromuje celou operu svým zpěvem.

V publiku ji s nadšením sleduje i vikomt de Chagny, který Christine miluje.

Poté co Christine po představení záhadně zmizí ze své šatny, začínají se v Opeře dít záhadné až děsivé věci....

"... škoda pro každého, kdo neslyšel Christinu Daaé v vroli Julie, kdo nepoznal její nelíčený půvab, nechvěl se za zvuků jejího nebeského hlasu a nepocítil, že jeho duše vzlétá s její duší nad hroby milenců z Verony ..."

Obálky





Moje recenze

Příběh o Christine Daaé, o kterou miloval jak vikomt de Changy, tak Fantom opery, se mi doslat pod kůži hned po prvním přečtení.
Kniha je psána z několika pohledů, a to jak ředitelů, baletek tak Fantomova "přítele" Peršana.
Ačkoliv jsem se někdy mezi řádky poněkud ztrácela, a některé pasáže musela číst vícekrát, aby mi dali smysl, stala se pro mě tato kniha knihou srdcovou, ke které se budu asi ještě mnohokrát vracet.
Asi jediné, co bych knize vytkla a o čem bych si promluvila se spisovatelem, je konec knihy.

Nebudu Vám říkat jak kniha končí, abych Vás nijak neodradila nebo nepokazila Váš zážitek (není nic horšího než vědět jak to skončí). Ale za mě musím říct, že jsem rozhodně "team Phantom" :D








zdroje obrázků: http://www.cbdb.cz/kniha-3995-fantom-opery-le-fantome-de-lopera
http://www.knihyomega.cz/clanky-recenze-fantom-opery-gaston-leroux-sabina-novotna.html

You May Also Like

0 komentářů