Recenze - Dvůr trnů a růži (Sarah J. Mass)

by - července 11, 2017

"Buď vděčná za své lidské srdce, Feyre. Lituj ty, kdo necítí vůbec nic."
Informace o knize
Název knihy: Dvůr trnů a růží (1.díl)
Originální název knihy: A Court of Thorns and Roses
Nakladatelství: CooBoo (2016)
Autor: Sarah J. Mass
Žánr: Americká literatura, fantasy, beletrie, dobrodružné
Typ: kniha - paperback


Stručný děj

Život devatenáctileté Feyre není zrovna jednoduchý. I když je ze tří sester ta nejmladší, každý den je nucena bojovat o to, aby její rodina přežila a neumřela hlady v neúprosné zimě. Každý den se proto vydává na lov divoké zvěře, maso z ní uvaří nebo usuší a kůži prodá na trh za pár měďáků.
Feyre vše obstarává úplně sama. Jejího otce totiž zmrzačili věřitelé, když se jejich loď i s cenným nákladem ztratila, a její sestry si nehodlají přiznat, jak moc bídně na tom jsou.

Jednoho velmi mrazivého dne se Feyre opět vydává do lesa na lov. Podaří se ji vystopovat mladou laňku. Už se chystá na ni vystřelit, když si uvědomí, že není sama. V houští naproti ní se krčí obrovský vlk, který číhá na onu laň. Dívka si s děsem prohlíží až neobyčejně velikého vlka. Pokud je to obyčejný vlk, bude stačit obyčejný šíp. Pokud se však jedná o vznešenou vílu, usmrtí ho pouze šíp z jasanu. Bez laně by její rodina jen sotva přežila další týden. Feyre se proto rozhodne vyčkat, až vlk zaútočí na bezbrannou laň, poté vystřelí šíp z jasanového dřeva, kterým zabije vlka. Jeho kožešinu pak prodá na trhu.
A rodina má co jíst.

O dva dny později vtrhne do chalupy hrozivé vílí monstrum. Obviní Feyre z vraždy víly a porušení Úmluvy, kterou uzavřeli lidé a víly. Zvíře dává Feyre na vybranou. Buď za vraždu zaplatí svým životem, nebo se s ním vydá do Prythianu, kde stráví zbytek svého života. Feyre se rozhodne žít v zemi zvířete s nadějí v srdci, že se jí podaří jednou uprchnout.

Feyre se ocitá na poloprázdném sídle v Jarním dvoře. Zvíře se záhy proměňuje ve zlatovlasého bojovníka, kterému ovšem zakrývá obličej zlatá maska. Jmenuje se Tamlin a vlk, kterého Feyre zabila, byl jeho přítelem a příslušníkem jeho dvora. Kromě něj žije v sídle i vyslanec Lucien a pár dalších sluhů. Všechny zde v sídle zdobí na obličeji masky. Dívka se dozvídá o zvláštní nákaze, která zemi postihla před padesáti lety, a která všem obyvatelům sídla zabraňuje masky sundat.

Feyre se seznamuje s Jarním dvorcem a jeho obyvateli, neztrácí však naději v útěk. Tamlin ji ujišťuje, že o její rodinu je dobře postaráno, a případný útěk by znamenal jistou smrt. Feyre se tedy začíná smiřovat se svým osudem, zůstat v Prythianu navždy.

Odkrývá tajemství, které se před ní objevují, ale hlavní smysl jí pořád uniká. Podaří se Feyre přijít na pravý smysl kletby?


"Mohla jsi být tou, který osvobodí Tamlina i jeho moc, kdybys nebyla hluchá ke svému srdci."


Obálky


Moje recenze

Na tuhle knihu jsem se strašně těšila. A nezklamala mě. Pohádkové retellingy naprosto zbožňuje a Sarah J. Mass se mi trefila do noty (a ne jenom mě).
Příběh napsaný na motivy pohádky Kráska a Zvíře obsahuje přesně to, co jsem od něj očekávala. Strach, tajemno, lásku, kletby, napětí.... Co víc si přát.
Jediné co mě trošku zklamalo a co bych vytkla, je hádanka ke konci knihy, kterou měla Feyre uhodnout. Odpověď mi byla jasná už po první sloce, zatímco chudák Feyre na ni nemohla přijít. Vím, že Feyre nebyla vzdělaná, ale na tuhle hádanku přijde skoro každý. Mohla být proto trošku promyšlenější a složitější. 

You May Also Like

0 komentářů